Borstprotheses en therapeutische bh’s

  • Een borstprothese en een prothese BH is verkrijgbaar in vele maten, modellen en merken. De keuze voor een geschikte prothese en BH is afhankelijk van de lichaamsbouw van de patiënt, de wijze waarop de operatie is uitgevoerd en de wensen van de patiënt. Het gewicht van de uiteindelijk gekozen borstprothese komt altijd overeen met het gewicht van de eigen borst.
  • Een borstprothese is gemaakt van siliconen, een veelzijdig, milieuvriendelijk materiaal dat het menselijk borstweefsel zo natuurlijk mogelijk nabootst. De borstprothese neemt de warmte van het lichaam over waardoor deze zacht aanvoelt. Een borstprothese is bestand tegen chloor en zeewater.
Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem / seroom) ontstaan. Door een juiste huidverzorging kan de huid weer (deels) herstellen. Bij Streutker kan de huidtherapeut een passend advies geven over de huidverzorging.

Bestraalde huid

Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.

Het is van belang dat de bestraalde huid goed verzorgt wordt. Een aantal algemene adviezen zijn:

  • Gebruik tijdens de bestaling geenproducten waar zilver stoffen in zijn verwerkt.
  • Was de huid met lauwwarm waterzonder zeep of een pH-neutralezeep zonder parfum of alcohol.
  • Dep de huid droog i.p.v. droogwrijven.
  • Smeer de (gesloten) huid 1 à 2keer per dag in met een pH-neutrale crème zonder parfum of alcohol.
  • Vermijd felle zon, zonnebank in het bestraalde gebied.
  • Gebruik in bad (amandel)olie i.p.v. badschuim.
  • Probeer bij een jeukende huid niet te krabben maar talkpoeder te gebruiken.
  • Gebruik geen pleisters op het bestraalde gebied.

De huidtherapeut kan na het beoordelen van de huid een persoonlijk advies geven op het gebied van huidverzorgingsproducten en eventuele behandelmogelijkheden. Er is mogenlijkheid om de “warmte” uit de huid te krijgen door bepaalde verbandmiddelen bijvoorbeeld Elastogel. Ook bij zenuwpijn naderhand kan dit tot een behandelmogelijkheid dienen.

Huidverandering door medicatie

Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. De huid kan droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie, bijvoorbeeld hormoontabletten, acne of (dons)overbeharing ontstaat. Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. De huidtherapeut kan een goede crème adviseren. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25) om zonverbranding te voorkomen. Bij het ontstaan van puistjes of overbeharing (door hormoontherapie) kan de huidtherapeut een behandeling op maat aanbieden. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekens te voorkomen.

Litteken en vochtophopingen

Als er een operatie heeft plaats gevonden ontstaat er een litteken. Soms kan een litteken klachten geven zoals een strak of pijnlijk gevoel veroorzaken. Door middel van een speciale massagetechniek kan de huidtherapeut de doorbloeding verbeteren en de huid soepeler maken. Tevens is het mogelijk camouflage aan te laten meten bij een cosmetisch storend litteken.

Na een operatie is het ook mogelijk dat er vochtophoping ontstaan door het beschadigen of verwijderen van lymfeklieren. De huidtherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.

Bij dermatografie (oftewel medische tatoeage) brengt de huidtherapeut met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. Dit om pigmentstoornissen zoals hyper- en hypo-pigmentatie en erythemateuze huidafwijkingen zoals wijnvlekken te behandelen.

Maar ook bij littekencorrecties en reconstructies van tepel, tepelhof en wenkbrauwen wordt dermatografie toegepast. De gekozen pigmentstof die in de huid wordt gebracht benadert de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk.

Een groot verschil tussen een echte tatoeage en dermatografie is dat een echte tatoeage permanent blijft zitten. Bij dermatografie vervaagt het pigment geleidelijk. Dit betekent dat dermatografie na verloop van een aantal jaren moet worden herhaald.

Streutker Huid- en Oedeemtherapie en haar vestigingen zijn in het bezit van een vergunning van de GGD voor het toepassen van dermatografie en permanente make-up.

Zelfmanagement

zelfmanagementDe cursus Zelfmanagement wordt aangeboden aan mensen met een risico op armlymfoedeem (bijvoorbeeld na okselkliertoilet t.g.v. mammacarcinoom) en voor mensen die worden behandeld of al behandeld zijn voor lymfoedeem in de arm.

Het doel van de cursus is de zelfredzaamheid te vergroten. Wat te doen als de arm toch dikker wordt? Waar moet ik op letten? Wat kan ik zelf doen? Deze en andere vragen worden beantwoord in de zelfmanagement cursus. Deelnemers met het risico op armlymfoedeem leren hoe dit voorkomen kan worden en hoe de eerste tekenen van armlymfoedeem kunnen worden herkend.

Maak een afspraak

Don't forget to enter in your text.

Afspraak maken