Huidverzorging na kanker

Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem / seroom) ontstaan. Door een juiste huidverzorging kan de huid weer (deels) herstellen. Bij Streutker kan de huidtherapeut een passend advies geven over de huidverzorging.
“Door de bestraling was mijn huid helemaal stuk gegaan. De huidtherapeut heeft erg goed kunnen bijdragen in het herstel van de huid.”Mevr. L. van den Dracht

Bestraalde huid

Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.

Het is van belang dat de bestraalde huid goed verzorgt wordt. Een aantal algemene adviezen zijn:

 • Gebruik tijdens de bestaling geen producten waar zilver stoffen in zijn verwerkt
 • Was de huid met lauwwarm water zonder zeep of een pH-neutrale zeep zonder parfum of alcohol.
 • Probeer bij een jeukende huid niet te krabben maar talkpoeder te gebruiken.
 • Smeer de (gesloten) huid 1 à 2 keer per dag in met een pH-neutrale crème zonder parfum of alcohol.
 • Vermijd felle zon, zonnebank in het bestraalde gebied.
 • Gebruik in bad (amandel)olie i.p.v. badschuim.
 • Dep de huid droog i.p.v. droog wrijven.
 • Gebruik geen pleisters op het bestraalde gebied.

De huidtherapeut kan na het beoordelen van de huid een persoonlijk advies geven op het gebied van huidverzorgingsproducten en eventuele behandelmogelijkheden. Er is mogenlijkheid om de “warmte” uit de huid te krijgen door bepaalde verbandmiddelen bijvoorbeeld elastogel. Ook bij zenuwpijn naderhand kan dit tot een behandelmogelijkheid dienen.

Huidverandering door medicatie

Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. De huid kan droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie, bijvoorbeeld hormoontabletten, acne of (dons)overbeharing ontstaat. Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken.

De huidtherapeut kan een goede crème adviseren. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25) om zonverbranding te voorkomen.

Bij het ontstaan van puistjes of overbeharing (door hormoontherapie) kan de huidtherapeut een behande-ling op maat aanbieden. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekentjes te voorkomen.

“Door de hormoontherapie kreeg ik erg last van puistjes in mijn ge-zicht. Door de behandeling en de producten van de huidtherapeut zag mijn huid er weer een stuk rustiger uit.”Mevr. P. Slager

Meer informatie?

Meer weten over al onze behandelingen voor huidverzorging na kanker? Bel 0525-630299 voor meer informatie of klik hieronder om een afspraak te maken.

Afspraak maken

Litteken en vochtophopingen

Als er een operatie heeft plaats gevonden ontstaat er een litteken. Soms kan een litteken klachten geven zoals een strak of pijnlijk gevoel veroorzaken. Door middel van een speciale massagetechniek kan de huidtherapeut de doorbloeding verbeteren en de huid soepeler maken.

Tevens is het mogelijk camouflage aan te laten meten bij een cosmetisch storend litteken.

Na een operatie is het ook mogelijk dat er vochtophoping ontstaan door het beschadigen of verwijderen van lymfeklieren. De huidtherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.

Doen

 • Gebruik een vochtinbrengende crème voor zowel gelaat als lichaam om de huid goed te hydrateren.
 • Gebruik een hoge beschermingsfactor om de huid te beschermen tegen de zon.

Niet doen

 • Gebruik geen producten waarin parfum of alcohol wordt gebruikt.
 • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Dan is deze op zijn sterkst.
 • Gebruik onder de douche of in bad geen schuim, dit droogt de huid uit.
“Mijn litteken voelde erg strak aan waardoor ik mijn arm niet goed kon bewegen. Door de massagebehandelingen van de huidtherapeut gaat dat nu weer veel beter.”Mevr. I. Lodewijks