Littekentherapie

Littekentherapie bij een atrofisch litteken

Littekenmassage_eigen_fotoHet doel van de massage is om de doorbloeding rondom en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid verminderd. Ook eventuele pijn wordt vermindert. De huidtherapeut gebruikt speciale handgrepen die op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massatechniek vaak worden herhaald.

Littekentherapie bij een hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding te krijgen. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken zelf moet eerst een paar weken herstellen. Ook kan de huidtherapeut gebruik maken van siliconenproducten om het litteken tot rust te brengen, de roodheid te verminderen en het litteken soepeler te maken. Ook is behandeling met de CO2-laser erg toepasbaar bij hypertrofische littekens, zie onderaan deze pagina.

Littekentherapie bij brandwonden

Bij brandwonden moet de huid heel licht gemasseerd worden. Dit omdat elke trekbeweging die je aan de huid geeft, bepaalde cellen beïnvloeden die een negatieve invloed op het litteken kunnen hebben. Ook deze massage moet vaak herhaald worden. Doordat er zo zacht gemasseerd wordt werkt deze massage ook pijnverminderend. Waneer het litteken ‘goed’ genezen is kan er wat steviger gemasseerd/gemobiliseerd worden. ?Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid ook beweeglijker, en wordt het litteken minder pijnlijk. Ook bij deze massage wordt eerst de huid om het litteken gemasseerd, voordat er met het litteken wordt begonnen. Ook dit heeft te maken met het herstel van het litteken.

Littekentherapie bij acnelittekens

Littekens ten gevolge van acne kunnen vooral in het gelaat zeer storend zijn. Door de ontstekingen die bij acne vaak ontstaan kunnen naderhand littekentjes ontstaan. Vaak zijn dan ‘putjes’ zichtbaar. Afhankelijk of de littekens oppervlakkig zijn of de ‘putjes’ dieper in de huid liggen, kunnen deze worden vervaagd door chemische peelingen of microdermabrasie.

Siliconenpleisters

Siliconenpleisters zijn bedoeld voor het op maat behandelen van zowel oud als nieuw hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Het kan ook bij pas gesloten wonden (bijvoorbeeld bij brandwonden en post-operatieve wonden) gebruikt worden ter voorkoming van de vorming van hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Siliconenpleisters zijn zelfklevend, wasbaar en opnieuw te gebruiken. Siliconenpleisters bevorderen de soepelheid en de flexibiliteit van littekens en verminderen pijn, roodheid en jeuk van het litteken. Bovendien zijn siliconenpleisters een ideaal verband om directe wrijving op de huid te voorkomen.

Fractional-laser

Naast huidverbetering wordt de fractionallaser ook gebruikt om littekens te behandelen. De laser zorgt dat de structuur van de huid verbetert en heeft op hypertrofische littekens een ‘schurende’ werking waardoor de huid vlakker wordt. Bij atrofische littekens heeft het een verstevigende en verdikkende werking waardoor de littekens opgevuld worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld acne littekens erg goed te behandelen.

voor acne behandeling

Voor behandeling

na 6 acne behandelingen

Na 3 behandelingen

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over onze litteken therapieën? Bel 0525-630299 voor meer informatie of klik hieronder om een afspraak te maken.

Afspraak maken