Lymfoedeem: vervelend en vooral pijnlijk, maar er is een oplossing.

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem, dat bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen die door het gehele lichaam lopen. De lymfevaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost en voeren dit af. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering en ontstaat er een ophoping van vocht.

De lymfeknopen, die onder andere in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd.

Het lymfevocht wordt verder afgevoerd richting het hart waar het in zogeheten lymfestammen wordt opgenomen en uiteindelijk via de urine weer wordt uitgeplast.

Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen, ook wel wondroos genoemd, gewrichtsklachten en huidklachten.

“‘Na een aantal behandelingen kon ik mijn arm al beter bewegen en verdween de pijn.”Mw. de Vries, 54 jaar
Oorzaken van lymfoedeem

De stoornis in het lymfesysteem kan aangeboren zijn. Bij een aangeboren afwijking in het lymfestelsel kunnen de lymfevaten en/of knopen niet goed zijn ontwikkeld. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging of verwijdering van de lymfevaten of lymfeknopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een operatieve ingreep zoals bij een operatie bij borstkanker of na tumoren in de buikregio waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of beschadigd.

Hoe herkent u lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is sprake van een vaak pijnlijke zwelling. Daarnaast kan een zwaar, vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën het gevolg zijn van lymfoe-deem. In een later stadium kunnen ook huidveranderingen optreden.

Behandeling

Met manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, Marnitz-therapie, ambulante compressietherapie of lymfetaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Daarnaast kan de huidtherapeut een drukgolfapparaat (lymfepress) gebruiken. Endermologie is een nieuwe techniek waarbij de lymfeafvoer door middel van een mechanische massage wordt gestimuleerd.

Door endermologie toe te passen kunnen ook verharde plekken (fibrose) worden aangepakt. Echter is massage met de hand bij de behandelingen van lymfoedeem noodzakelijk. Door de vochtafvoer vermindert ook eventuele pijn. Na stimulering van de vochtafvoer volgt zo nodig het zwachtelen van de behandelde ledematen en het aanmeten van een therapeutisch elastische kous. De kous zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over onze lymfoedeem behandelingen? Bel 0525-630299 voor meer informatie of klik hieronder om een afspraak te maken.

Afspraak maken
“Mijn zelfstandigheid heb ik terug gekregen. En daarmee mijn zelfvertrouwen.”Dhr. Antuma, 51 jaar

Tips bij lymfoedeem:

DOEN

  • Onze cursus Zelfmanagement bij Lymfoedeem aan de arm na de behandeling van borstkanker.
  • Blijf in beweging.

NIET DOEN

  • Blootstellen aan extreme koude of hitte.
  • Overbelasten.
“Ik had er al bijna vrede mee maar nu weet ik wat ik zo lang heb moeten missen!”Dhr. van Zaan, 47 jaar