Oedeemtherapie

  • Om lymfoedeem te beperken en toename te voorkomen hanteren de huidtherapeuten van Streutker Huid- en Oedeemtherapie verschillende technieken.
  • Hieronder leest u meer over manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, Marnitz-therapie, lymftaping, zwachtelen en elastische kousen (TEK).
Endermologie is een intensieve bindweefselmassage voor mannen en vrouwen. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel.

Voor welke huidaandoeningen?

Endermologie wordt succesvol toegepast bij:

  • vastzittende vetophopingen (panniculose)
  • lipoedeem
  • bestraalde huid
  • pijn aan spieren en gewrichten
  • littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)
  • zwangerschapsstriemen
  • huidverslapping
  • na liposculptuur of liposuctie

Wat houdt de behandeling in?

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage met behulp van een LPG-apparaat. De cilinders van dit apparaat pakken een huidplooi op en rollen deze in langzame en regelmatige bewegingen af. Hierdoor worden de huid, de onderhuid en het onderliggende bindweefsel stevig maar pijnloos gemasseerd. Het is een soort huidgymnastiek die de structuur van het bindweefsel verbetert, de doorbloeding bevordert en de afvoer van lymfevocht en daarmee afvalstoffen stimuleert. Het zet een natuurlijk proces in gang waarbij vetophopingen worden afgebroken en de huid gezond en sterk wordt.

Tijdens de behandeling wordt een ‘bodysuit’ gedragen. Hierdoor glijden de cilinders beter over het lichaam en wordt de huid beschermd.

Resultaat

Vet- en vochtophopingen nemen af en de bindweefselstructuur verbetert. De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt gestimuleerd waardoor de huid steviger, soepeler, gladder en gezonder wordt.

De Marnitz-therapie is een op het totaal gerichte reflexzone therapie. Resultaat met de Marnitz-therapie is in veel gevallen al na één behandeling te merken. Het verlicht pijn, heft bewegingsbeperkingen op en lymfe wordt beter afgevoerd.
steunkousenIn de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen of alleen kousen. Door de vele misverstanden over kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Vooral bij patiënten met lymfoedeem, lipoedeem, spataders (varices), open benen (ulcus cruris) en dergelijke is juist een goede kous van groot belang. De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam therapeutisch elastische kous (TEK) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen.
Onder manuele lymfedrainage wordt verstaan het manueel (met de handen) draineren van de weefvloeistof (lymfe) naar de lymfevaten. Manuele lymfedrainage is een zachte massage op de droge huid. Dit gebeurt door middel van draaiende pompbewegingen met de binnenkant van de hand. Het stimuleert de lymfecirculatie in het bindweefsel en daarmee de afvloed van de lymfe door de lymfevaten. Door deze methode wordt het oedeem verminderd en worden schadelijke stoffen afgevoerd. Manuele lymfedrainage is een massagemethode die tracht de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze te ondersteunen.
Lymftaping kan een onderdeel zijn van de oedeemtherapie dat uitermate geschikt is om de lymfedrainage te stimuleren. Het wordt aangebracht op het afvoergebied van het desbetreffende oedemateus lichaamsdeel. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. Door de tape op een speciale manier van proximaal naar distaal aan te leggen en tijdens dit aanleggen het lichaam zodanig te positioneren zodat de tape op rek is, wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Lymftaping tilt de huid een beetje op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten waardoor de afvoer van lymfevocht wordt bevorderd. Lymftaping is geen behandeling op zich. Het is een aanvulling op bijvoorbeeld manuele lymfedrainage.
Het hoofddoel van zwachtelen is het terugdringen van oedeem, zodat het aangedane gebied weer een stabiele omvang krijgt. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Een ander gunstig effect is dat de ‘spierpomp’ beter werkt. Door de tegendruk van het verband, drukken kleine spierbewegingen, het onderhuidse weefsel en de huid steeds tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging heeft daarom een ondersteunend effect op de zwachtels. De zwachtels worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie is. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over onze oedeemtherapieën en -behandelingen? Bel 0525-630299 voor meer informatie of klik hieronder om een afspraak te maken.

Afspraak maken