Therapeutische elastische kousen

Het aanmeten van therapeutische elastische kousen (compressiekousen) geschiedt dagelijks op onze locatie ’t Loo-Oldebroek. Tevens bieden wij u de mogelijkheid voor huisbezoek of kunnen wij de kousen bij het Isala Dermatologisch Centrum aanmeten.
De therapeutische elastische kousen (TEK) geven een constante druk aan de buitenkant van arm of been. Door een gelijkmatige druk wordt voorkomen dat vocht (oedeem) in uw ledemaat (terug)komt. De druk van de kous ondersteunt de bloedvaten in de afvoer van bloed en vocht. Deze afvoer is nodig om klachten te voorkomen. Een goede doorbloeding zorgt voor een betere conditie van het onderhuidse weefsel.

Informatie over therapeutische elastische kousen (TEK)

Om klachten te voorkomen of te verminderen moet u de TEK altijd dragen. Dit betekent dat u de kousen ’s morgens, voordat u uit bed stapt, aantrekt. Als u naar bed gaat, trekt u de kousen weer uit.
In het bij de therapeutische elastische kousen (TEK) meegeleverde boekje zijn instructies voor het op juiste wijze aan- of uittrekken opgenomen. Er bestaan vele soorten aan- en uittrekhulpmiddelen. Voor alle hulpmiddelen geldt dat het een beter behoud van de kousen tot gevolg heeft en het is voor u als gebruiker beduidend makkelijker (minder fysieke belasting) om de TEK aan of uit te krijgen. Ook de speciaal voor kousen bedoelde hand- schoenen dragen bij aan dezelfde voordelen. Vraag uw therapeut naar de mogelijkheden!
Het is belangrijk de kousen minimaal 2 keer per week te wassen. Huid talg en transpiratie tasten de kous namelijk aan waardoor de elasticiteit verloren zal gaan. In de bij de kousen meegeleverde voorschriften van de fabrikant leest u precies hoe u de kousen moet onderhouden
Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld. Gemiddeld is de levensduur van een kous 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer u nieuwe kousen heeft ontvangen dient u beide nieuwe kousen meteen om en om te gaan dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.

Werkwijze

  • Tijdens de eerste afspraak dient u uw verwijs- brief en zorgverzekeringspas mee te nemen.

  • De maten van uw arm of been worden opgemeten.

  • In samenspraak met u wordt bepaald welke therapeutische elastische kous in uw situatie het meest geschikt is.

  • Tijdens het passen van de therapeutische elastische kousen krijgt u instructies voor het aan- en uittrekken hiervan.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de levering, het aanmeten en onze zorg rond therapeutische elastische kousen (TEK)? Bel 0525-630299 voor meer informatie of klik hieronder om een afspraak te maken.

Afspraak maken

Vergoeding

Krijgt u de therapeutische elastische kousen (TEK) op basis van een medische indicatie, dan worden deze vanaf drukklasse 2 en hoger vanuit uw basisverzekering vergoed. Dit betekent direct ook dat de TEK mogelijk uw wettelijk eigen bijdrage/risico aanspreekt. Per zorgverzekeraar zijn er echter verschillen. Wij adviseren u daarom uw regeling op te vragen bij uw verzekering of om deze na te lezen in uw eigen polisvoorwaarden.

Levertijden

  • Kousen met een confectiemaat worden binnen 5 werkdagen aan u geleverd.
  • Voor maatwerkkousen is de levertijd, afhankelijk van het type kous, ongeveer 10 werkdagen.

Garantie

  • De therapeutische elastische kousen hebben voor de therapeutische functionaliteit drie maanden garantie.
  • Voor de pasvorm geldt een garantietermijn van één maand. Deze garantie is alleen geldig als er sprake is van normaal gebruik. Dus niet bij normale slijtage, medische veranderingen of onzorgvuldig gebruik.
  • Bij vermoeden van een onjuiste maat is nacontrole mogelijk.
“De keuze voor goed werkende en prettig zittende compressiekousen is niet eenvoudig. Gelukkig helpt Streutker in het hele proces.”Mevr. Olde Engberink